MAGAZİN

Yeşilçam’da 300 film çekiliyordu

1973 yılında dünyada konulu film yapan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Yılda yaklaşık 300 film çeken Türkiye’nin yurt dışı film ihracatını da Ortadoğu ve Balkanlar karşılıyor. 1972 yılında Türkiye’ye dış pazarlardan sağladığı gelir yaklaşık 3 milyon TL olarak belirtiliyor. Ancak filmlerden elde edilen gelirler her geçen yıl daha da azalırken bunun sebebinin ise Yunanistan’ın Türk filmlerini boykot etmesi olduğu belirtiliyor.

Ancak günümüzde film yapımları o kadar azaldı ki Yeşilçam günlerini arar olduk..

1971 yılında dünyada 278 filmle en çok film yapan ülkeler arasında Türkiye 5’nci sırayı alıyor. Ancak daha sonraki yıllarda filmler renkliye dönüşerek değişim ve gelişimine devam etti. Sonrasında ise filmlerin yüzde 65’i renkli olarak çekilirken bu filmleri Almanya, Fransa Ortadoğu, ve Yunanistan gibi ülkelere satıyor.

Film yapımcılarının verdikleri bilgiye göre, film eğer renkli ise 300 ile 700 bin lira siyah beyaz ise 200 ile 300 bin lira arasında tamamlanabiliyor.

Yeşilçam yapım şirketleri baş rol oyuncularına en fazla 200 bin en az 80 bin lira ödediklerini ifade ediyor. Filmlerin genellikle akışını sağlayan figüranlar ise gündelik yevmiye usulü ile çalışıyor. Figüranların gündelik yevmiyeleri 25 ile bin lira arasında değişiyor.

Filmler genellikle İstanbul içerisinde çekilirken konular da bölgenin yapısına uygun hikayelerden oluşturuluyor.

GÜNÜMÜZDE İSE BU ORAN OLDUKÇA DÜŞTÜ

1970’li yıllara oranla Türkiye’nin film yapımları oldukça düşerken genel de dizi çekimleri ön plana çıkıyor. Bazı yıllarda Türkiye’de yıllık film yapımları 50’yi bulamazken 70’li yıllarda bu oranın 300 lere kadar çıkması ise şaşırtıyor. Zor şartlarda film çeken Yeşilçam yıldızları ve yapım şirketleri şimdilerde çekilen ve sayıları oldukça azalan filmler için sanat dünyasının eksikliği olarak nitelendiriliyor. Yine Yeşilçam filmlerinin meşhur olduğu yıllarda bir ünlü gündelik 5-6 filmde rol alırken şimdiler de ünlülerin 2’nci bir filme gitmesi dahi imkansız hale geliyor.