EKONOMİ

Eşref Şekerli, ürettiği sobayla Avrupa’ya ihracatın yolunu açtı!

Şekerli, kendi tasarımıyla şekillendirdiği ve yaklaşık 2 yılda geliştirdiği sobalar, yüksek ısı performansı, düşük yakıt maliyeti ve çevre dostu oluşuyla enerji tasarrufuna da çözüm sunuyor.

Avrupa halkları fiyatların rekor kırması ve Rusya'nın gaz tedariğini kesmesi ihtimali nedeniyle kışa hazırlık yapıyor. Bu durum kömür fiyatlarını zirveye taşırken, odun ve pelet gibi yakıtlara ilgiyi artırdı.

Bu durum Kahramanmaraş’taki üretime de yansıdı. Kahramanmaraşlı üretici kış aylarında doğal gaz kaynaklı sıkıntılar yaşanması yönündeki beklentiler sonrası Avrupa’dan talep gelmeye başlamasıyla üretimini 2 katına çıkarttı.

İklim krizi ve ve çevre kirliliği bakımından alternatif bir yakıt olarak öne çıkan pelet doğaya minimum zarar vermesi ve uzun vadede ekonomik olması yönünden tercih ediliyor. Genellikle küçük formda oluşturulmuş, 6-10 mm çapında ve 10-50 mm arasında uzunluğu olan, sıkıştırılmış; talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, zirai ürünler, ekinlerin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları gibi doğal ürün ve atıklardan elde edilen bir yakıt türü olan pelet, kalorifer kazanlarında, evdeki sobalarda (pelet sobası), sanayide, ekmek fırınlarında ve farklı yerlerde kullanılıyor.

Peletin çok küçük ebatlarda sıkıştırılarak elde edilmesi nedeniyle yakıt muadillerine (kömür vb) göre yaklaşık iki katı enerji sağladığı belirtiliyor. Odun peletleri ise oduna kıyasla 4 ile 10 kat daha yoğun bir yakıt. Bu yüksek yoğunluk sayesinde rahat depolama ve uzak mesafelere uygun ve ucuz nakliyeyi mümkün kılıyor. Bir MWh enerji üretmek için pelete kıyasla doğal gaz 3 katı, fuel-oil 5 katı ve elektrikle ısıtma ise 10 katı kadar atmosfere CO2 salıyor.

Günde 1 kilo pelet yakıtıyla soba bir gün boyunca 450 derece ısı sağlıyor.

Firmanın ürettiği soba sayesinde saatlik 5,5 TL’ye bir aile rahatlıkla ısınabiliyor.

Sobalar, işyerleri ve müstakil konutların yanı sıra Avrupa ülkelerinden de ciddi talep görüyor.